Leerlokaal KVL

51°34’51.4"N 5°11'14.8"E

Het fabriekscomplex van de voormalige Leerfabriek Koninklijke Verenigde Leder (KVL) in Oisterwijk is de laatste jaren omgevormd tot een levendige en unieke plek. 

Het KVL-complex was ooit een van de grootste leerfabrieken van Europa. Sinds 2013 is de Provincie Noord-Brabant eigenaar van 6 gebouwen en 3 hectare grond. De gemeente Oisterwijk bezit de overige 8 hectare. Ondernemers die oude en nieuwe ambachten uitvoeren, passend bij de authenticiteit en geschiedenis van het complex, vestigen zich op KVL. Er zijn al diverse bedrijven actief zoals Europees Keramisch Werkcentrum (EKWC), bakkerij Bij Robèrt, Danserswijk, House of Leisure en Visit Brabant. Daarnaast zijn er tal van bedrijven gericht op de vrijetijdseconomie en ICT. Bovendien vind je er het bedrijfscafé Kafé Van Leer voor koffie en thee, bedrijfslunches, evenementen en vergaderingen en is het restaurant “de kazerne” gevestigd in de voormalige brandweergarage. Een overzicht van alle bedrijven vind je op www.leerfabriekkvl.nl.

De provincie wil de panden van KVL tussen 2018 en 2020 in goede staat overdragen aan een nieuwe eigenaar. De studenten van GRUTS hebben zich beziggehouden met het Leerlokaal.

    Waar hebben de studenten aan gewerkt?

    De provincie heeft het Leerlokaal aan jongeren ‘gegeven’, zodat ze er konden leren en experimenteren. Elk half jaar hielden studenten van diverse opleidingen, van vmbo tot universiteit, zich bezig met alle werkzaamheden die nodig waren voor restauratie en herbestemming. Zo deden ze ervaring op als architect, restauratiedeskundige, projectmanager, ontwerper, organisator, timmerman, metselaar, meubelmaker, glaszetter, etc. En dachten ze mee over de communicatie, nieuwe concepten, marktonderzoek, exposities en organiseerden ze bijeenkomsten.

    Brabantlaan 1, 5216 TV 's-Hertogenbosch
    ©2018