Fort Sabina

51°40'38.9"N 4°23’45.3”E

Fort Sabina is een icoon van Bevochten Brabant. Het rijksmonument is een van de grootste en best bewaarde forten van de Zuidwaterlinie en maakt deel uit van de huidige Stelling van Willemstad.

Fort Sabina werd gebouwd om de kust te verdedigen. Het is een van de weinige forten van de Zuidwaterlinie dat is opgetrokken uit steen en dan een van de drie Nederlandse ‘Tour Modèles’ heeft. In zo’n toren werden alle onderdelen van het leger samen gebracht, dat was nieuw in die tijd. 

Opvallend aan Fort Sabina is dat het geheel uit verschillende onderdelen bestaat. De verschillende tijdsvakken waarin het fort is opgebouwd, zijn vandaag nog duidelijk zichtbaar. Naast de toren is er later een bomvrije kazernegebouw en een kruitmagazijn aangebouwd. En uit een latere periode is er buiten het fort een torpedoloods met een botenschuur aan toegevoegd.

  Waar werken de studenten aan?

  De studenten werken in teams samen om zo het herbestemmingstraject van A tot Z uit te werken. Hierdoor leveren verschillende studenten van diverse opleidingen een bijdrage aan de herbestemming.

  De studenten werken op dit moment concreet aan een onderdeel van Fort Sabina: de vervallen monumentale botenloods. In alle vrijheid mogen zij dit gebouw herontwikkelen. De studenten kunnen rekenen op professionele begeleiding van betrokkenen, de overheid, onderwijsinstanties en ondernemers.

  Ook bijdragen?

  We zoeken verschillende studenten om de herbestemming die ingezet is, verder te brengen. Wil je iets bijdragen met jouw creatieve ideeën? Meld je dan bij ons!

  • Herontwikkeling van toekomstige projecten
  • Verbouwing Botenloods
  • Risico Analyse
  • Marketing en communicatie
  Brabantlaan 1, 5216 TV 's-Hertogenbosch
  ©2018