Leerlokaal KVL logo 2014

Het fabriekscomplex van de voormalige Leerfabriek Koninklijke Verenigde Leder (KVL) in Oisterwijk is de laatste jaren omgevormd tot een levendige en unieke plek. Ooit was het complex een van de grootste leerfabrieken van Europa. Sinds 2013 is de provincie Noord-Brabant betrokken. Ondernemers die oude en nieuwe ambachten uitvoeren, passend bij de authenticiteit engeschiedenis van het complex, vestigen zich op KVL. Er zijn al diverse bedrijven actief zoals bakkerij Bij Robèrt. Een overzicht van alle bedrijven vind je op de website.

KVL studenten

Waar hebben de studenten aan gewerkt?

De studenten van GRUTS hebben zich beziggehouden met de herbestemming van het Leerlokaal, een van de panden op het terrein. In 2016 is het project afgerond en is het gerestaureerde pand in gebruik genomen door de nieuwe huurder: Citrus Andriessen.

bouwvakker KVL Leerlokaal

De provincie heeft het Leerlokaal aan jongeren ‘gegeven’, zodat ze er konden leren en experimenteren. Elk half jaar hielden studenten van diverse opleidingen, van vmbo tot universiteit, zich bezig met alle werkzaamheden die nodig waren voor restauratie en herbestemming. Zo deden ze ervaring op als architect, restauratiedeskundige, projectmanager, ontwerper, organisator, timmerman, metselaar, meubelmaker, glaszetter, etc. En dachten ze mee over de communicatie, nieuwe concepten, marktonderzoek, exposities en organiseerden ze bijeenkomsten.

Krant KVL

studenten Leerlokaal KVL aan het werk